Επιδοτούμενη ή/και δωρεάν στείρωση & σήμανση δεσποζόμενων ζώων

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 είναι υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γάτων) ή η αποστολή δείγματος DNA με συνολικό κόστος 160 ευρώ. Οι δήμοι υποχρεούνται -πλην φυσικά των αδέσποτων- να παρέχουν δωρεάν στειρώσεις και ηλεκτρονική σήμανση κατ’ ελάχιστον στα δεσποζόμενα ζώα που οι κηδεμόνες τους ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) καθώς και σε ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών). Αναμένονται και επισήμως vouchers για την επιδοτούμενη στείρωση των δεσποζόμενων.
Το Zero Stray Pawject πρωτοπορεί εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης των αδέσποτων ζώων προέρχεται κυρίως από τις γέννες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και από την ανωνυμία, καθώς -αν και είναι υποχρεωτικό από το 2012- μικρός αριθμός δεσποζόμενων είναι ηλεκτρονικά σημασμένα.

Έτσι, εφαρμόσαμε και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα πρωτοποριακά προγράμματα επιδοτούμενης στείρωσης και σήμανσης στον δήμο Αίγινας και τον τελευταίο χρόνο στον δήμο Μαραθώνα με τη χορηγία του Battersea. Εκατοντάδες δημότες της Αίγινας και του Μαραθώνα μπόρεσαν να στειρώσουν δίνοντας 15 μόλις ευρώ για τους αρσενικούς ή 20 μόλις ευρώ για τους θηλυκά σκύλους τους και 10 ευρώ για την ηλεκτρονική σήμανση.

Το Zero Stray Academy περιλαμβάνει σχετικά μαθήματα με ανάλογο περιεχόμενο ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι δήμοι να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, να εντοπίζουν την ρίζα του προβλήματος και να προχωρούν σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως η στείρωση και η σήμανση των δεσποζόμενων. Προτείνουμε στους εκπαιδευόμενους δήμους την εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων με της Αίγινας και του Μαραθώνα ενώ σχεδιάζουμε μαζί τους προγράμματα επιδοτούμενης ή/και δωρεάν στείρωσης & σήμανσης των δεσποζόμενων, εφόσον το επιθυμούν.
Δημιουργήθηκε με