Υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA από 1η Μαρτίου για τα δεσποζόμενα ζώα

Την 1η Μαρτίου 2022 εκκινεί η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ή εναλλακτικά η αποστολή γενετικού υλικού (DNA) προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων και η εγκατάλειψή τους. Σημειωτέον ότι στους ιδιώτες επιτρέπεται έως και μία γέννα στη ζωή του ζώου κατόπιν σχετικής δήλωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας εγκαταλείπονται σχεδόν καθημερινά νεογέννητα σκυλάκια και γατάκια, ακόμη και μέσα σε κάδους σκουπιδιών. Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 η εγκατάλειψη νεογέννητου ζώου είναι κακούργημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη και πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ (άρθρο 24 και άρθρο 35).
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του κηδεμόνα με τη στείρωση ή την αποστολή DNA του σκύλου/γάτας επιβάλλεται αυτομάτως πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επαναλαμβάνεται εκ νέου αν δεν προβεί στις απαιτούμενες ιατρικές πράξεις ο κηδεμόνας του ζώου.

Πιο συγκεκριμένα, Ν.4830/2021 Άρθρο 9, περ. α «Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται: (α) Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς».
Δημιουργήθηκε με